U ovom članku ćete pronaći informacije o svim potrebnim dokumentima i procesima od trenutka primanja ugovora o radu do dolaska u Njemačku kao medicinska sestra ili tehničar.

Sljedeći dokumenti i procesi su potrebni za početak rada u Njemačkoj:

 • Arbeitsvertrag (ugovor o radu)
 • Stellenbeschreibung
 • Ausbildungsplan
 • Defizitbescheid
 • Vorabzustimmung

Visumverfahren – postupak vize

Za dobivanje vize mogući su trenutno sljedeći postupci:

 • Beschleunigtes Fachkräfteverfahren – ubrzani proces u suradnji s uredom za strance
 • Postupak prema § 16d Zakona o prebivalištu prema ZAV-u
 • Postupak u skladu s člankom 26. stavkom 2. pravilnika o propisima o zapadnom Balkanu (ovaj postupak trajat će do 31.12.2023. prema trenutnom stanju)

Trenutno je najbrže i najbolje rješenje, ukoliko je to moguće, ubrzani postupak s kojim ćemo se pozabaviti u jednom od sljedećih članaka.

Stellenbeschreibung

Bundesagentur für Arbeit (savezna agencija za rad) zahtjeva Stellenbeschreibung (opis posla) za izdavanje „Zustimmunga“ i njega ispunjava poslodavac. Obrazac možete preuzeti ovdje:

Stellenbeschreibung-Bundesagentur-fur-Arbeit

Ponekad je potrebno dostaviti detaljan opis posla na dopisnici poslodavca.

Ausbildungsplan

„Ausbildungsplan“ izrađuje poslodavac (starački dom ili bolnica) i trebao bi sadržavati najmanje sljedeće podatke:

 

 • Interna, praktična i teorijska obuka u staračkom domu ili bolnici
 • Naziv i adresa jezične škole, uključujući datum početka i završetka tečaja jezika
 • Informacije o sestrinskoj školi – sadržaj i trajanje obuke (početak – kraj)

Defizitbescheid

Defizitbescheid ili Feststellungsbescheid će Vam se izdati nakon što pošaljete sve potrebne dokumente za priznavanje nadležnom tijelu u saveznu državu u kojoj planirate raditi.

Koji dokumenti su Vam za to potrebni, moći ćete pročitati u zasebnom članku o Defizitbescheidu.

Ako već imate Defizitbescheid iz jedne savezne države, ali želite raditi u drugoj saveznoj državi, morate zatražiti prebacivanje dokumenata. U tome vam možemo pomoći ako nam se javite.

Defizitbescheid Vam ukazuje na deficite koje još imate odnosno upućuje Vas na razlike između Vašeg školovanja i školovanja u Njemačkoj. Da biste nadoknadili ove razlike, nude vam se dvije mogućnosti: Kenntnisprüfung ili Anpassungslehrgang.

U nekim saveznim državama, za kandidate iz zemalja koje nisu članice EU, s dovoljno radnog iskustva postoji mogućnost izravnog priznavanja, što znači da se ne mora polagati ni Kenntnisprüfung niti Anpassungslehrgang.

Kandidati iz zemalja članice EU obično dobivaju izravno priznanje. Jedini uvjet je da se predoči potrebni jezični certifikat, obično B2 Goethe, telc ili ÖSD.

Kenntnisprüfung oder Anpassungslehrgang?

Kenntnisprüfung

Kenntnisprüfung mora se obaviti u državno priznatoj sestrinskoj školi ili u usporedivoj priznatoj ustanovi. Ispit sadržava usmeni, pisani i praktični dio. Svaki kandidat će u svom Defizitbescheidu individualno pronaći točne zahtjeve ili predmetna područja.

Primjer iz jedog Defizitbescheida možete pronaći ovdje:

Kenntnisprüfung Beispiel Defizitbescheid

Kenntnisprüfung je najčešće je ponuđena varijanta, a ujedno i jedina opcija za prekvalifikante ili kandidate koji žele raditi u domu. Anpassungslehrgang je obično samo opcija u određenim većim bolnicama.

Anpassungslehrgang

Ukratko Anpassungslehrgang se može opisati kao dužu praksu u različitim odjelima bolnice, koja završava sa završnim razgovorom u kojem se odlučuje da li je Anpassungslehrgang bio uspješan. U praktičnom djelu obuke zaposleniku će pomagati mentori. Informacije o trajanju Anpassungslehrganga i o potrebnim odjelima koji se moraju odraditi također ćete naći u Defizitbescheidu.

Anpassungslehrgang Beispiel Defizitbescheid

Ovisno o saveznoj državi i Defizitbescheidu, trajanje Anpassungslehrganga se navodi na različit način, najčešće u satima. Budući da niti jedna nama poznata bolnica ne prihvaća više od 9 mjeseci Anpassungslehrganga, važno je broj sati pretvoriti u mjesece. U primjeru ovog Defizitbescheida trajanje nije navedeno u mjesecima pa ćemo ih morati izračunati.

Da bismo dobili trajanje u mjesecima, sve sate moramo zbrojiti i podijeliti sa 162:

120+260+220+140+80= 820

820 / 162 = 5

U ovom slučaju to bi bilo oko 5 mjeseci Anpassungslehrganga.

Vorabzustimmung

Vorabzustimmung je posljednji dokument koji ćete dobiti u postupku dobivanja vize i nakon što primite ovaj dokument možete ugovoriti sastanak za vizu. Ovaj korak ćemo objasniti u drugom članku.

Nadamo se da Vam je ovaj pregled pomogao, a za više korisnih informacija nas možete i dalje pratiti.

 

Vaš Jobs & Spirit tim

Jobs & Spirit Logo