Predali ste dokumentaciju za Defizitbescheid u Hessenu i sad imate 3 različita dokumenta i ne znate kako dalje? Od da 3 dokumenta još je potrebno i 2 ispuniti?

Mi ćemo Vam pojasniti situaciju.

U većini pokrajina dobijete jedan dokument na kojemu piše “Defizitbescheid” ili “Feststellungsbescheid” i to je jedini dokument koji ćete dobiti vezano za Defizitbescheid.

Rheinland-Pfalzu ćete ponekad zajedno s Defizitbescheidom, a ponekad i prije dobivanja Defizitbescheida dobiti takozvani “Gebührenbescheid”. 

U tom dokumentu će Vam pisati koliko ste dužni platiti za obradu dokumenata i kome, a nakon toga Vam šalju Defizitbescheid.

U Hessenu je to malo drugačije …

*Primjeri dokumenata u ovoj objavi se odnose na opciju Anpassungslehrganga, ako ste se odlučili za Kenntnisprüfung dokument bi mogli izgledati malo drugačije.

Razni dokumenti na putu do Defizitbescheida u Hessenu

Proces ako prvi put aplicirate za Defizitbescheid u Hessenu i još nemate Defizitbescheid 

1. Feststellungsbescheid

Prvi dokument koji ćete dobiti nakon uspješne predaje svih dokumenata za Defizitbescheid nosi naziv “Feststellungsbescheid”.

Ako niste dobili direktno/izravno priznanje, ovdje će Vam se objasniti da postoje značajne razlike između obuke koju ste završili u svojoj zemlji i njemačke obuke.

Nadalje ćete saznati da je potrebno dokazati istovrijednu razinu znanja (njemačkoj razini), a to se postiže putem Kenntnisprüfunga ili  Anpassungslehrganga.

Feststellungsbescheid 1

Ovaj dokument karakterizira tablica u kojoj ćete naći popis svih teoretskih i praktičnih sati koji su potrebni u Njemačkoj kako biste dobili priznanje.

Feststellungsbescheid 2
Feststellungsbescheid 3

Na kraju dokumenta pronaći ćete sažetak dokumenata koje ste predali i koliko Vam sati nedostaje da biste mogli biti priznati u Njemačkoj.

Feststellungsbescheid 4

Za razliku od nekih drugih pokrajina u trenutku izrade Defizitbescheida u Hessenu niste dužni ništa platiti.

*Vezano za ovu temu ovdje još jedna izjava izravno iz službe za strance:

In der Gebührenordnung des Landes sind lediglich Gebühren für den Anerkennungsbescheid, den Ablehnungsbescheid und die Rücknahme des Antrags vorgesehen. Es werden also erst nach Abschluss der Qualifizierung mit der Anerkennung der Ausbildung Gebühren fällig.

Feststellungsbescheid 5
2. Anhörung

Ovaj dokument nije uvijek označen kao “Anhörung“, oblik dokumenta zna varirati ovisno o službeniku. Budući da se ovaj dokument često šalje zajedno s “Feststellungsbescheidomzaglavlje na oba dokumenta može biti identično.

Ako niste dobili izravno/direktno priznanje, ovdje će Vas još jednom na to upozoriti da postoje značajne razlike između obuke u Vašoj zemlji i Njemačkoj.

Anhörung 1

Zatim ćete obiti detaljne informacije o opcijamaAnpassungslehrgang” i “Kenntnisprüfung“. Čak ćete saznati s koliko mjeseci “Anpassungslehrgang” možete računati, ali nemojte se oslanjati na ove podatke, jer se u idućem dokumentu broj može promijeniti. O tome ćete saznati više kad ćemo analizirati posljednji dokument.

Anhörung 2
Anhörung 3

Erklärung

Važno! Sad morate nešto ispuniti. Na zadnjoj stranci “Anhörunga” nalazi se jednostrani dokument (“Erklärung”) koji morate ispuniti i potpisati, a zatim ga poštom šaljete izravno u “Regierungspräsidium Darmstadt“. Adresa se nalazi na dokumentu.

Sve što morate učiniti je označiti da li ste se odlučili za “Anpassungslehrgang” ili “Kenntnisprüfung”, a zatim je samo još potreban datum i potpis.

Anhörung 4
3. Posljednji dokument Defizitbescheida

Posljednji dokument Defizitbescheida ćete dobiti nakon što Regierungspräsidium Darmstadt primi Erklärung. U ovom dokumentu se potvrđuje da li ste se odlučili za Anpassungslehrgang ili Kenntnisprüfung.

Ako ste se odlučili za Anpassungslehrgang, sada ćete saznati koliko mjeseci Anpassungslehrganga ste zapravo dobili. Broj mjeseci nije moguće izračunati unaprijed, morat ćete pričekati da Vam stigne ovaj dokument. Broj mjeseci čak nije moguće izračunati na temelju sati koje Vam još fale (ta informacije se nalazi u “Anhörungu” – drugi dokument), jer je cjelokupni postupak kompliciraniji i za svakog kandidata se odlučuje individualno.

Evo i službene izjave Regierungspräsidiuma Darmstadt:

Jeder Fall wird individuell geprüft und anhand des konkreten Defizits werden Dauer und Umfang der Anpassungsmaßnahme festgesetzt.

Primjer za bolje obrazloženje:

Imali smo kandidate kojima je falilo 1365 sati i 1850 sati i oba kandidata su dobila 9 mjeseci Anpassungslehrganga, ali smo i imali kandidata koji je dobio 12 mjeseci Anpassungslehrganga s 1558 sati manjka.

Ovako izgleda prva stranica ovog dokumenta:

Dokument 3 - Defizitbescheid - 1

U daljnjem tekstu dokumenta ćete naći popis svih dokumenata koje će Vam kasnije biti potrebni za priznavanje diplome kao i još jedan obrazac koji treba ispuniti.

Taj obrazac mora ispuniti “Pflegedienstleitung” (PDL) ustanove u kojoj ćete raditi, a zatim ga također morate potpisati. Tek od tog trenutka (i najranije od datuma koji je naveden u ovom posljednjem dokumentu) Vam se računa/uvažava period Anpassungslehrganga.

Dokument 3 - Defizitbescheid - 2

Evo i ovdje službene izjave Regierungspräsidiuma Darmstadt:

Das Vorliegen eines Defizitbescheids ist nicht ausreichend, um mit dem Anpassungslehrgang beginnen zu können. Ich benötige von der Pflegedienstleitung vor Beginn des Anpassungslehrgangs das vollständig ausgefüllte Formular, welches zusammen mit der Festsetzung des Anpassungslehrgangs mitgeschickt wird.

Sažetak/pregled

1. Feststellungsbescheid 

2. Anhörung + Erklärung (potrebno ispuniti)

3. Posljednji dokument/konačna verzija Defizitbescheida + Formular, koji treba ispuniti

Imate već Defizitbescheid iz druge pokrajine i predali ste dokumentaciju u Hessen da biste dobili Defizitbescheid is Hessena

U ovom slučaju preskačete prvu točku/prvi dokument, a ostale dokumente pod točkama 2 i 3 ćete kao gore navedeno dobiti.

Nadamo se da su Vam sad neke stvari jasnije i da Vam je ova objava pomogla.

 laughing

 

Vaš Jobs & Spirit tim

Jobs & Spirit Logo