Planiram raditi u Njemačkoj.

Čega moram biti svjesan? Što je važno?

Školovanje

Redovno školovanje:

Pod redovno školovanje spada školovanje bez prekida (najmanje 4 godine školovanja) ili završeni fakultet.

Prekvalifikacija:

  • Radi se o školovanju od najmanje dvije godine (bez pripravničkog staža) za pravac medicinske sestre – tehničara nakon završetka bilo koje druge škole.
  • Prekvalifikacijom se smatra i školovanje (smjer: medicinska sestra – tehničar)  koje ste prekinuli i nakon određene pauze dovršili u trajanju od najmanje 2 godine (bez pripravničkog staža).

*Za obje vrte školovanja Vam je potreban državni/stručni ispit.

Poslodavac

Kandidati/kinje s redovnom školom mogu birati između posla u bolnici ili domu, dok se kandidati/kinje s prekvalifikacijom primaju gotovo isključivo u domovima, a vrlo rijetko u bolnicama.

Jezik

Za vizu Vam je najmanje potreban B1 certifikat njemačkog jezika.

Za priznavanje je potreban B2 certifikat.

U nekim pokrajinama, B2 certifikat je  potreban prije početka priprema za Kenntnisprüfung (provjeru znanja), a ponekad i prije izdavanja Defizitbescheida.

Trenutno priznati jezični certifikati su: Goethe, ÖSD, ECL (telc: samo ako je položen u Njemačkoj)

Uzmite i u obzir da ćete općenito lakše razumjeti njemački na sjeveru Njemačke nego na jugu (dijalekti).

Anpassungslehrgang 

vs 

Kenntnisprüfung

Pojednostavljeno rečeno, Anpassungslehrgang (tečaj prilagodbe) može se smatrati dužim pripravničkim stažom u raznim odjelima bolnice (ili drugih prikladnih ustanova). 

Kenntnisprüfung (test znanja) je, kao što naziv i govori, test koji se sastoji od usmenog/teorijskog i praktičnog dijelaPrije ispita bit ćete pripremljeni za ispit pripremnim tečajem.

Više informacije ovdje:

https://www.jobsandspirit.com/priznavanje-diplome/ 

Troškovi

Vodite brige o tome da poslodavac snosi troškove B2 jezičnog tečaja u Njemačkoj, pripremnih tečajeva za Kenntnisprüfung ili Anpassungslehrgang.

Stanarine i životni troškovi: Imajte na umu da su na primjer u Münchenu, Berlinu, Frankfurtu i Stuttgartu stanarine i životni troškovi jako skupi te da su stanarine i životni troškovi znatno niži u manjim gradovima, što se razlikuje od pokrajine do pokrajine. Razlika između jeftinog i skupog mjesta ponekad može biti dvostruki iznos.

https://www.deutschlandatlas.bund.de/DE/Karten/Wie-wir-wohnen/040-Mieten.html

Spajanje porodice

Spajanje porodice moguće je prije priznanja ako, grubo rečeno, ostane u prosjeku oko 1400 € neto za par bez djece, uz stanarinu od oko 500 € (od 2021. – iznosi se mijenjaju svake godine).

Privremeni smještaj

Prije dolaska u Njemačku svakako provjerite može li vam poslodavac osigurati privremeni smještaj.

Početak postupka priznavanja diplome

Imajte na umu da postupak priznavanja ne može započeti odmah nakon vašeg dolaska u Njemačku, budući da se obično moraju obaviti administrativni poslovi, što može potrajati i do mjesec dana. Ali također se morate pobrinuti za to da započnete postupak priznavanja odmah nakon dolaska u Njemačku, budući da Vaše priznavanje mora biti dovršeno u roku od 24 mjeseca (18 + 6) od vašeg dolaska u skladu sa stavkom 16d Zakona o boravku (Aufenthaltsgesetz).

Iskusni poslodavci to znaju i na to obraćaju pozornost. Ako se ništa ne dogodi nakon 3 mjeseca, pitajte Vašeg poslodavca.

Cjepiva/vakcine

Morate biti cijepljeni najmanje 3 puta cjepivima protiv Covida priznatim u Njemačkoj. Također priznato su 2 cijepljenja i potvrda da ste jednom preboljeli Covid.

Odobrena cjepiva: Biontech-Pfizer, Johnson & Johnson, Astra Zeneca i Moderna

Također morate biti cijepljeni protiv ospica/morbili/Masern.

Ažurirano: 4.1.2023.